Η πλαστική χειρουργική αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές ειδικότητες της ιατρικής. Το φάσμα της είναι πολύ μεγάλο, παρότι έχει κυρίως ταυτιστεί με αισθητικές επεμβάσεις, όπως η αυξητική στήθους, η ρινοπλαστική, η λιποαναρρόφηση, το μπότοξ, το υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία, η laser αποτρίχωση κτλ. Ο επίσημος και πλήρης όρος της πλαστικής χειρουργικής είναι «Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική» , οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι πλαστικοί χειρουργοί ασχολούνται και με το έγκαυμα, την αφαίρεση σπίλων, τον καρκίνο του δέρματος, τις συγγενείς δυσπλασίες, τα χηλοειδή-υπερτροφικές ουλές, χειρουργικές παθήσεις άκρας χειρός κ.α.
Ο πλαστικός χειρουργός καλείται να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω προβλήματα μετά από αναλυτική εξέταση και ενημέρωση του υποψήφιου για μία επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το επίπεδο που έχουν οι πλαστικοί χειρουργοί στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό. Εμπιστευτείτε έναν πλαστικό χειρουργό που είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής ή μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής.
Ελπίζουμε η περιήγησή σας στην προσωπική μου ιστοσελίδα να είναι ευχάριστη και κατατοπιστική.
Με εκτίμηση,
Dr. Αχιλλέας Χαντές
Πλαστικός Χειρουργός

Εκτινασσόμενος Δάκτυλος-Trigger Finger

Διάρκεια επέμβασης

15 - 30 λεπτά

Είδος αναισθησίας

Τοπική αναισθησία

Παραμονή στην κλινική

1 ώρα

Χρόνος ανάρρωσης

5 - 10 ημέρες

Extras

Επίδεση για 10 ήμερες

Τι είναι η νόσος o εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Είναι μια πάθηση κατά την οποία ο ασθενής αναφέρει ότι ένα από τα δάκτυλά του κλείνει, αλλά δεν ανοίγει εύκολα ή ανοίγει και συναντά δυσκολία κατά την κάμψη.
Πολλές φορές κατά το άνοιγμα του δακτύλου υπάρχει μια μικρή αναπήδηση. Ο ασθενής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το δάκτυλό του "κλείνει και δεν ανοίγει" ή "ανοίγει και δεν κλείνει" ή σε ηπιότερες περιπτώσεις συναντά δυσκολία κατά την κάμψη ή την έκταση του δακτύλου. Ο ασθενής αισθάνεται να εκτινάσσεται το δάκτυλό του σαν να απελευθερώνεται από ένα εμπόδιο (εκτινασσόμενος δάκτυλος – δάκτυλο σκανδάλης trigger finger).

Που οφείλεται o εκτινασσόμενος δάκτυλος;

Η αιτιοπαθογένεια της νόσου σχετίζεται με τενοντοελυτρίτιδα των καμπτήρων τενόντων, που δημιουργεί πάχυνση στο έλυτρό τους αντίστοιχα προς το σημείο της πρώτης τροχαλίας στην παλάμη.
Η κατάσταση αυτή αφορά συχνότερα γυναίκες μέσης ηλικίας αλλά εμφανίζεται και στους άνδρες. Εξελίσσεται βραδέως, προκαλώντας ήπιο πόνο και όταν τα στενωτικά φαινόμενα γίνουν πλέον έντονα, η έκταση του δακτύλου γίνεται μόνο με παθητική κίνηση.

Πότε έχει νόημα η χειρουργική επέμβαση ;

Στα αρχικά στάδια βέβαια μπορούν να δοκιμαστούν ενέσεις κορτιζόνης στην περιοχή της βλάβης με αυξημένα ποσοστά υποτροπών. Για την οριστική αντιμετώπιση προτείνεται η χειρουργική αποκατάσταση.

Ποια είναι η χειρουργική θεραπεία του εκτινασσόμενου δάκτυλου;

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Η χειρουργική τομή είναι προκαθορισμένη για κάθε δάκτυλο (κατά μήκος χειρομαντικών γραμμών), έχει συνήθως 1-2 cm μήκος και απελευθερώνεται η κίνηση των τενόντων του δακτύλου που πάσχει με τη διάνοιξη της Α2 τροχαλίας (pulley).

Μετεγχειρητική περίοδος

Μετά την επέμβαση ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής την ίδια μέρα του με έναν μικρό επίδεσμο στο χέρι, ενώ οι κινήσεις και η άσκηση του χεριού ξεκινάνε αμέσως μετά το χειρουργείο. Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται σε 10 ημέρες περίπου.

Αποτελέσματα

Η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι άμεση και ο χρόνος ανάρρωσης εξαιρετικά μικρός!


Δείτε την επέμβαση Κλείστε ραντεβού με τον Dr. Αχιλλέα Χαντέ Επικοινωνήστε μαζί μας Βρείτε μας στο facebook

Ακολουθήστε μας στο twitter