Η πλαστική χειρουργική αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές ειδικότητες της ιατρικής. Το φάσμα της είναι πολύ μεγάλο, παρότι έχει κυρίως ταυτιστεί με αισθητικές επεμβάσεις, όπως η αυξητική στήθους, η ρινοπλαστική, η λιποαναρρόφηση, το μπότοξ, το υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία, η laser αποτρίχωση κτλ. Ο επίσημος και πλήρης όρος της πλαστικής χειρουργικής είναι «Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική» , οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι πλαστικοί χειρουργοί ασχολούνται και με το έγκαυμα, την αφαίρεση σπίλων, τον καρκίνο του δέρματος, τις συγγενείς δυσπλασίες, τα χηλοειδή-υπερτροφικές ουλές, χειρουργικές παθήσεις άκρας χειρός κ.α.
Ο πλαστικός χειρουργός καλείται να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω προβλήματα μετά από αναλυτική εξέταση και ενημέρωση του υποψήφιου για μία επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το επίπεδο που έχουν οι πλαστικοί χειρουργοί στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό. Εμπιστευτείτε έναν πλαστικό χειρουργό που είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής ή μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής.
Ελπίζουμε η περιήγησή σας στην προσωπική μου ιστοσελίδα να είναι ευχάριστη και κατατοπιστική.
Με εκτίμηση,
Dr. Αχιλλέας Χαντές
Πλαστικός Χειρουργός

Ρινοπλαστική

Διάρκεια επέμβασης

1-2 ώρες

Είδος αναισθησίας

Γενική αναισθησία

Παραμονή στην κλινική

1  ημέρα

Χρόνος ανάρρωσης

7-10 ήμερες

Extras

Νάρθηκας στη μύτη για 7-10 ημέρες

Ενδείξεις

Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που αναδιαμορφώνει τη μύτη και είναι μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις στην πλαστική χειρουργική. Με τη ρινοπλαστική μπορεί να μειωθεί ή να αυξηθεί το μέγεθος της μύτης, να αλλάξει η μορφή του ακρορρινίου ή της ράχης («καμπούρα») της μύτης, να στενέψουν τα ρουθούνια ή να αλλάξει η γωνία μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους. Μπορεί επίσης να διορθωθεί μια ατέλεια εκ γενετής ή ένας τραυματισμός. Τέλος μπορεί να διαμορφωθεί το διάφραγμα και να αποκατασταθεί η ρινική αναπνοή.

Χειρουργική τεχνική

Η ρινοπλαστική διαρκεί συνήθως 1-2 ώρες. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης το δέρμα της μύτης αποχωρίζεται από το σκελετό της (οστά και χόνδρος) και αυτός με τη σειρά του διαμορφώνεται στο επιθυμητό σχήμα.
Οι περισσότερες ρινοπλαστικές γίνονται με την τομή να βρίσκεται μέσα στα ρουθούνια και έτσι δεν φαίνεται απολύτως τίποτα εξωτερικά. Όταν η επέμβαση απαιτεί σύνθετους χειρισμούς, τότε γίνεται μια μικρή εξωτερική τομή ανάμεσα στα δύο ρουθούνια. Όταν η επέμβαση είναι πλήρης, ένας νάρθηκας εφαρμόζεται εξωτερικά και ειδικές γάζες μέσα στα ρουθούνια για να βοηθήσουν τη μύτη να διατηρήσει τη νέα μορφή της καθώς και να σταματήσουν την αιμορραγία του χειρουργείου.

Είδος αναισθησίας

Η ρινοπλαστική γίνεται με γενική αναισθησία σε οργανωμένη κλινική. Σε ορισμένες περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει μόνο διόρθωση του ακρορρινίου (κορυφή της μύτης) , τότε η επέμβαση μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία.

Χρονική διάρκεια επέμβασης

Η ρινοπλαστική διαρκεί συνήθως 1-2 ώρες.

Παραμονή στην κλινική

Συνήθως χρειάζεται παραμονή 1 ημέρας στην κλινική, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής, μετά από συνεννόηση με το γιατρό του, μπορεί να αποχωρήσει το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Μετεγχειρητική περίοδος

Μετά από την επέμβαση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των πρώτων εικοσιτετραώρων, θα αισθάνεστε το πρόσωπο πρησμένο, η μύτη σας μπορεί να πονάει λίγο και νιώθετε μια μικρή δυσχέρεια στην αναπνοή. Εύκολα όλα αυτά αντιμετωπίζονται με ένα απλό παυσίπονο. Είναι προτιμότερο να παραμείνετε στο κρεβάτι με το κεφάλι ανυψωμένο την πρώτη ημέρα.Γύρω από τα μάτια εμφανίζεται σχεδόν πάντα πρήξιμο και μελανιές που υποχωρούν πλήρως σε δέκα ημέρες περίπου. Οι γάζες που βρίσκονται μέσα στα ρουθούνια σας θα αφαιρεθούν 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση. Θα αισθάνεστε τη μύτη σας μπουκωμένη για μερικές μέρες και οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό θα σας ανακουφίσουν. Ο νάρθηκας αφαιρείται σε 1 εβδομάδα περίπου και τότε αισθάνεται κανείς πολύ πιο άνετα.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Την επόμενη ημέρα του χειρουργείου οι περισσότεροι ασθενείς έχουν σηκωθεί από το κρεβάτι και λειτουργούν κανονικά. Σε 1 εβδομάδα μπορεί κανείς να επιστρέψει στο σχολείο ή σε δουλεία γραφείου.
Έντονες δραστηριότητες (π.χ. κολύμβηση, τρέξιμο, σπορ με μπάλα ή σωματική επαφή) πρέπει να αποφεύγονται για 1 μήνα περίπου. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το φύσημα της μύτης, το φτάρνισμα αν είναι αυτό δυνατό και η έκθεση στον ήλιο. Η περιποίηση του προσώπου μπορεί να γίνεται με ήπιες κινήσεις.
Οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αλλά χρειάζονται πάνω από 6 εβδομάδες για επιτραπεί η στήριξη των γυαλιών στη μύτη.

Αποτελέσματα

Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο το πρόσωπο είναι πρησμένο. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς πως όντως υπάρχει βελτίωση.
Καθημερινά όμως η μύτη θα αρχίσει να φαίνεται καλύτερη και η διάθεση σας θα αλλάζει. Μέσα σε 1-2 εβδομάδες δεν θα φαίνεται πλέον πως έχει γίνει κάποια επέμβαση. Η επούλωση είναι μια αργή και βαθμιαία διαδικασία. Τα τελικά αποτελέσματα της ρινοπλαστικής μπορεί να φανούν μετά 2-3 μήνες.


Δείτε την επέμβαση Κλείστε ραντεβού με τον Dr. Αχιλλέα Χαντέ Επικοινωνήστε μαζί μας Βρείτε μας στο facebook

Ακολουθήστε μας στο twitter