Η πλαστική χειρουργική αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές ειδικότητες της ιατρικής. Το φάσμα της είναι πολύ μεγάλο, παρότι έχει κυρίως ταυτιστεί με αισθητικές επεμβάσεις, όπως η αυξητική στήθους, η ρινοπλαστική, η λιποαναρρόφηση, το μπότοξ, το υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία, η laser αποτρίχωση κτλ. Ο επίσημος και πλήρης όρος της πλαστικής χειρουργικής είναι «Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική» , οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι πλαστικοί χειρουργοί ασχολούνται και με το έγκαυμα, την αφαίρεση σπίλων, τον καρκίνο του δέρματος, τις συγγενείς δυσπλασίες, τα χηλοειδή-υπερτροφικές ουλές, χειρουργικές παθήσεις άκρας χειρός κ.α.
Ο πλαστικός χειρουργός καλείται να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω προβλήματα μετά από αναλυτική εξέταση και ενημέρωση του υποψήφιου για μία επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το επίπεδο που έχουν οι πλαστικοί χειρουργοί στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό. Εμπιστευτείτε έναν πλαστικό χειρουργό που είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής ή μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής.
Ελπίζουμε η περιήγησή σας στην προσωπική μου ιστοσελίδα να είναι ευχάριστη και κατατοπιστική.
Με εκτίμηση,
Dr. Αχιλλέας Χαντές
Πλαστικός Χειρουργός

Κύστη Κόκκυγα

Εισαγωγή

Η κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια συχνή πάθηση που αφορά κυρίως σε νεαρούς άντρες με αυξημένη τριχοφυΐα. Πρόκειται για φλεγμονή στην μέση γραμμή ανάμεσα στους γλουτούς πάνω από το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης το ιεροκοκκυγικό οστό. Πέρα από το φύλο και την τριχοφυΐα άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και γενικά καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση και την τριβή στην περιοχή. Όσον στην αφορά την παθογένεια της κύστης κόκκυγα συνήθως προκαλείται από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα ή μπορεί να οφείλεται σε υπολειμματική κύστη από τηv εμβρυϊκή ζωή.

Συμπτωματολογία

Η έναρξη της πάθησης μπορεί να είναι με ήπια συμπτωματολογία μέχρι βαρεία κλινική εικόνα. Στις ήπιες περιπτώσεις απλώς παρατηρούμε κάποιο διευρυμένο πόρο (συρίγγιο) στην περιοχή που περιστασιακά μπορεί να παράγει λίγο υγρό ορώδες ως αιματηρό. Σε μέτριας βαρύτητας κύστεις ψηλαφούμε μια διόγκωση στην περιοχή, που μερικές φορές μπορεί να είναι ευαίσθητη, επώδυνη και να εκκρίνει υγρό. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις έχουμε την εικόνα αποστήματος που εκδηλώνεται με πόνο, διόγκωση, ερυθρότητα και θερμότητα , με παραγωγή πύου (συνήθως δύσοσμου) και σπανίως πυρετό.

Χειρουργική θεραπεία

Στην οξεία μορφή πρέπει άμεσα να γίνει χειρουργική διάνοιξη της αποστηματικής κοιλότητας προκειμένου να απομακρυνθεί το πύον που περιέχει. Η διάνοιξη γίνεται με τοπική αναισθησία. Η φλεγμονή και τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα. Η πλήρης εκτομή της κύστης γίνεται, αφού υποχωρήσει η φλεγμονή. Είναι πιθανό όμως, με τη απλή διάνοιξη να επέλθει η ίαση. Σε περίπτωση υποτροπής προγραμματίζεται χειρουργική επέμβαση.
Στην χρόνια μορφή όπως και στην περίπτωση υποτροπής της οξείας γίνεται προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση. Στο χειρουργείο με τοπική και σε ειδικές περιπτώσεις με γενική αναισθησία μέθη, ο πλαστικός χειρούργος αφαιρει την κύστη και τα συρίγγια που έχουν σχηματιστεί σε βάθος. Το τραύμα μπορεί να παραμείνει ανοικτό και η επούλωση να γίνει σταδιακά κατά δεύτερο σκοπό ή χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής μπορεί να γίνει άμεση σύγκλειση και μετάθεση της πτυχή, μειώνοντας έτσι τον χρόνο επούλωσης και τα ποσοστά υποτροπών. Η διάρκεια της επεμβάσεις είναι περίπου 30-60 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα.


Δείτε την επέμβαση Κλείστε ραντεβού με τον Dr. Αχιλλέα Χαντέ Επικοινωνήστε μαζί μας Βρείτε μας στο facebook

Ακολουθήστε μας στο twitter