Η πλαστική χειρουργική αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές ειδικότητες της ιατρικής. Το φάσμα της είναι πολύ μεγάλο, παρότι έχει κυρίως ταυτιστεί με αισθητικές επεμβάσεις, όπως η αυξητική στήθους, η ρινοπλαστική, η λιποαναρρόφηση, το μπότοξ, το υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία, η laser αποτρίχωση κτλ. Ο επίσημος και πλήρης όρος της πλαστικής χειρουργικής είναι «Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική» , οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι πλαστικοί χειρουργοί ασχολούνται και με το έγκαυμα, την αφαίρεση σπίλων, τον καρκίνο του δέρματος, τις συγγενείς δυσπλασίες, τα χηλοειδή-υπερτροφικές ουλές, χειρουργικές παθήσεις άκρας χειρός κ.α.
Ο πλαστικός χειρουργός καλείται να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω προβλήματα μετά από αναλυτική εξέταση και ενημέρωση του υποψήφιου για μία επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το επίπεδο που έχουν οι πλαστικοί χειρουργοί στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό. Εμπιστευτείτε έναν πλαστικό χειρουργό που είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής ή μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής.
Ελπίζουμε η περιήγησή σας στην προσωπική μου ιστοσελίδα να είναι ευχάριστη και κατατοπιστική.
Με εκτίμηση,
Dr. Αχιλλέας Χαντές
Πλαστικός Χειρουργός

Κατακλίσεις-Χρόνια Έλκη

Διάρκεια επέμβασης

2 - 4 ώρες

Είδος αναισθησίας

Επισκληρίδιος ή Γενική Αναισθησία

Παραμονή στην κλινική

1-3 ημέρες

Χρόνος ανάρρωσης

7-20  ημέρες

Extras

Αυστηρή τήρηση προληπτικών μέτρων

Κατακλίσεις

Ασθενείς που καθηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κρεβάτι είναι επιρρεπείς στην δημιουργία έλκους από κατάκλιση. Συνοδοί παράγοντες όπως πλημμελής σίτιση, μη συχνή αλλαγή θέσης, ελλιπής υγιεινή επιτείνουν την κατάσταση με αποτέλεσμα τη μεγέθυνση τού έλκους και προσβολή σε βάθος μέχρι τις οστικές προεξοχές.(κόκκυγας, ισχιακό κύρτωμα, πτέρνα). Η επακόλουθη φλεγμονή καταστρέφει τούς γειτονικού ιστούς με αποτέλεσμα την ακόμη δυσκολότερη αντιμετώπιση της κατάκλισης λόγω της επέκτασης του.

Χειρουργική τεχνική

Ευρύς χειρουργικός καθαρισμός με αφαίρεση όλων των νεκρωμάτων και κατά περίπτωση τμήματος της οστικής προεξοχής και κάλυψη της περιοχής με υγιή ιστό αποτελούν την ενδεικνυόμενη λύση. Υπάρχει μία ποικιλία επιλογών ανάλογα με την ανατομική θέση της κατάκλισης. Συνήθως χρησιμοποιούνται περιτονιοδερματικοί ή μυοδερματικοί κρημνοί (κρημνός του γλουτιαίου μυός, του οπίσθιου μηριαίου, του τείνοντος την πλατεία περιτονία, του ισχνού προσαγωγού κτλ.) Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο μεταφερόμενος ιστός να έχει άριστη αιμάτωση, ώστε να βοηθήσει στην επούλωση τού έλκους. Η καθήλωση τού ασθενούς σε θέση ώστε να μην πιέζεται η περιοχή αποκατάστασης για τις πρώτες 10-20 μετεγχειρητικές ημέρες, είναι απαραίτητη.

Πρόληψη υποτροπών

Ασθενής που εμφάνισε κατάκλιση σε μία περιοχή τού σώματός του και δεν κινητοποιείται έχει πολλές πιθανότητες (ως και 50%) να εμφανίσει εκ νέου κατάκλιση σε άλλη περιοχή πίεσης. Η πιστή εφαρμογή μέτρων που επιβάλλουν την προμήθεια ειδικών στρωμάτων, την συχνή αλλαγή θέσης και την σχολαστική υγιεινή μειώνουν την πιθανότητα αυτήν.

Χρόνια Έλκη

Τα χρόνια έλκη φαινομενικά έχουν ποικίλες αιτίες, η κύρια όμως αιτία είναι η ελαττωμένη αιμάτωση των ιστών στην περιοχή. Αγγειακά προβλήματα κυρίως στα κάτω άκρα και ένας επιπόλαιος τραυματισμός είναι η πιο συνηθισμένη εικόνα. Σε ακτινοβολημένο δέρμα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως και σε παρατεταμένη επούλωση εγκαυμάτων μπορεί να προκληθεί χρόνιο έλκος. Χρόνια μόλυνση κυρίως υποκείμενου οστού συχνά οδηγεί σε συρίγγιο και χρόνιο έλκος. Τέλος προβλήματα μικροκυκλοφορίας (σακχαρώδης διαβήτης κ.λπ.) συχνά οδηγούν σε χρόνια έλκη.
Η βοήθεια του Πλαστικού χειρουργού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθοριστική, διότι με ειδικές τεχνικές μπορεί να δώσει λύση σε αυτές τις περιοχές με ελλιπή αιμάτωση.
Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική και ανάλογα με το πρόβλημα και τη κατάσταση του ασθενούς επιλέγεται η περιοχική ή η γενική αναισθησία.


Δείτε την επέμβαση Κλείστε ραντεβού με τον Dr. Αχιλλέα Χαντέ Επικοινωνήστε μαζί μας Βρείτε μας στο facebook

Ακολουθήστε μας στο twitter