Η πλαστική χειρουργική αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές ειδικότητες της ιατρικής. Το φάσμα της είναι πολύ μεγάλο, παρότι έχει κυρίως ταυτιστεί με αισθητικές επεμβάσεις, όπως η αυξητική στήθους, η ρινοπλαστική, η λιποαναρρόφηση, το μπότοξ, το υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία, η laser αποτρίχωση κτλ. Ο επίσημος και πλήρης όρος της πλαστικής χειρουργικής είναι «Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική» , οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι πλαστικοί χειρουργοί ασχολούνται και με το έγκαυμα, την αφαίρεση σπίλων, τον καρκίνο του δέρματος, τις συγγενείς δυσπλασίες, τα χηλοειδή-υπερτροφικές ουλές, χειρουργικές παθήσεις άκρας χειρός κ.α.
Ο πλαστικός χειρουργός καλείται να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω προβλήματα μετά από αναλυτική εξέταση και ενημέρωση του υποψήφιου για μία επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το επίπεδο που έχουν οι πλαστικοί χειρουργοί στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό. Εμπιστευτείτε έναν πλαστικό χειρουργό που είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής ή μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής.
Ελπίζουμε η περιήγησή σας στην προσωπική μου ιστοσελίδα να είναι ευχάριστη και κατατοπιστική.
Με εκτίμηση,
Dr. Αχιλλέας Χαντές
Πλαστικός Χειρουργός

Κακώσεις Τενόντων

Τι είναι οι κακώσεις τενόντων;

Οι τραυματισμοί του χεριού, ειδικά όταν προκαλούνται από αιχμηρά αντικείμενα, έχουν ως συνήθη κατάληξη την κάκωση και διατομή ενός ή περισσοτέρων τενόντων που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση των δακτύλων, με αποτέλεσμα να υπάρχει τελικά πρόβλημα στην κινητικότητα και λειτουργικότητα του χεριού.
Πολλές φορές κατά την εξέταση δεν λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό του μηχανισμού κάκωσης ή γίνεται πρόχειρη κλινική εξέταση και τελικά κάποιες βλάβες των τενόντων του χεριού μένουν αδιάγνωστες και δεν αντιμετωπίζονται.

Άμεση ή απώτερη αποκατάσταση;

Τα νεότερα βιβλιογραφικά δεδομένα αναφέρουν ότι εάν η αποκατάσταση γίνει εντός 2 εβδομάδων από την κάκωση, τα αποτελέσματα της αποκατάστασης είναι τα ίδια με αυτά της άμεσης αποκατάστασης. Ειδικά, εάν το τραύμα είναι μολυσμένο ή έχει προκληθεί από δάγκωμα, η καθυστερημένη αποκατάσταση επιβάλλεται.
Σε περίπτωση που για διάφορους λόγους η αποκατάσταση καθυστερήσει έως και 5 εβδομάδες, τα λειτουργικά αποτελέσματα αναμένονται ικανοποιητικά, αλλά αυξάνεται ο χρόνος επούλωσης και αποθεραπείας. Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από 5 εβδομάδες, τότε η αποκατάσταση γίνεται σε 2 στάδια και δεν μπορεί να είναι άμεση, αφού θα πρέπει να γίνει χρήση τενόντιου μοσχεύματος ή τενοντομετάθεση.

Χειρουργική τεχνική και είδος αναισθησίας

Η αποκατάσταση των τενόντων γίνεται με ενδοφλέβια περιοχική αναισθησία ή με βραχιόνιο block και ίσχαιμο περίδεση. Η επέμβαση είναι λεπτή και ανάλογα με το είδος του τένοντα (εκτείνοντας, καμπτήρας), τη θέση της βλάβης, τον μηχανισμό κάκωσης και το είδος της βλάβης του τένοντα, χρησιμοποιούνται διάφορα είδη τενοντοραφών, προώθησης τενόντων και άλλων τεχνικών, που έχουν ως σκοπό την ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση του τένοντα.

Χρόνος ανάρρωσης

Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, θα παραμείνετε για 1-2 ημέρες στην κλινική προκειμένου να σας χορηγηθεί ενδοφλέβια αντιβίωση και να διασφαλιστεί η σωστή ανάπαυση του χεριού άμεσα μετεγχειρητικά και ότι θα φέρετε ειδικό νάρθηκα για 3-6 εβδομάδες.

Αποτελέσματα

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ακόμη και στην αρτιότερη τεχνικά αποκατάσταση τένοντα, αν δεν ακολουθηθεί αυστηρά το μετεγχειρητικό πρωτόκολλο κινητοποίησης και φυσικοθεραπείας, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ικανοποιητικό.
Επίσης, λόγω της πολυπλοκότητας του τενόντιου μηχανισμού του χεριού, ακόμα και με την καλύτερη δική σας συνεργασία, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επανεπέμβασης προκειμένου να διορθώσουμε τυχόν συμφύσεις που θα έχουν δημιουργηθεί.


Δείτε την επέμβαση Κλείστε ραντεβού με τον Dr. Αχιλλέα Χαντέ Επικοινωνήστε μαζί μας Βρείτε μας στο facebook

Ακολουθήστε μας στο twitter