Η πλαστική χειρουργική αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές ειδικότητες της ιατρικής. Το φάσμα της είναι πολύ μεγάλο, παρότι έχει κυρίως ταυτιστεί με αισθητικές επεμβάσεις, όπως η αυξητική στήθους, η ρινοπλαστική, η λιποαναρρόφηση, το μπότοξ, το υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία, η laser αποτρίχωση κτλ. Ο επίσημος και πλήρης όρος της πλαστικής χειρουργικής είναι «Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική» , οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι πλαστικοί χειρουργοί ασχολούνται και με το έγκαυμα, την αφαίρεση σπίλων, τον καρκίνο του δέρματος, τις συγγενείς δυσπλασίες, τα χηλοειδή-υπερτροφικές ουλές, χειρουργικές παθήσεις άκρας χειρός κ.α.
Ο πλαστικός χειρουργός καλείται να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω προβλήματα μετά από αναλυτική εξέταση και ενημέρωση του υποψήφιου για μία επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το επίπεδο που έχουν οι πλαστικοί χειρουργοί στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό. Εμπιστευτείτε έναν πλαστικό χειρουργό που είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής ή μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής.
Ελπίζουμε η περιήγησή σας στην προσωπική μου ιστοσελίδα να είναι ευχάριστη και κατατοπιστική.
Με εκτίμηση,
Dr. Αχιλλέας Χαντές
Πλαστικός Χειρουργός

Είσφρυση Όνυχα

Εισαγωγή

Η είσφρυση όνυχα (onychocryptosis) είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί αρκετά έντονο πόνο και περιορίζει την καθημερινότητα πολλών ατόμων. Εμφανίζεται συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει και τα μικρότερα δάχτυλα των ποδιών. Είναι ένα κοινό πρόβλημα για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Η αιτιολογία της είσφρυσης όνυχα περιλαμβάνει, το άμεσο τραύμα στο δάχτυλο του ποδιού που αναγκάζει τις γωνίες των νυχιών να στραφούν προς το δέρμα, την γενετική προδιάθεση, την κακή περιποίηση των νυχιών, τα ακατάλληλα παπούτσια, και τους συνεχής και επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς στα νύχια από την καθημερινή δραστηριότητα.

Σταδιοποίηση

1ο Στάδιο:
Ερυθρότητα, ήπιο οίδημα και πόνος

2ο Στάδιο:
Εντονότερος πόνος, οίδημα και ερυθρότητα που συνοδεύονται από εκκρίσεις της πάσχουσας περιοχής.

3ο Στάδιο:
Πολύ έντονη ερυθρότητα, πόνος και οίδημα με σχηματισμό κοκκιώδους ιστού στο παρωνύχιο.

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Περιλαμβάνει διαβροχή του ποδιού σε ζεστό νερό με χρήση τοπικών αντισηπτικών ή από του στόματος χρήση αντιβιοτικών και εφαρμόζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ασθενείς πρώτου σταδίου. Στους ασθενείς αυτούς χορηγούνται αντιβιοτικά που καλύπτουν τους Gram-θετικούς μικροοργανισμούς.
1.Ενυδάτωση των ποδιών σε ζεστό νερό με τοπικά αντισηπτικά 3-4 φορές την ημέρα.
2.Διατήρηση του ποδιού στεγνού κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.
3.Άνετα παπούτσια με επαρκή χώρο για τα δάχτυλα των ποδιών.
4.Επισκόπηση του νυχιού φορώντας σανδάλια μέχρι η κατάσταση να ξεκαθαρίσει.
5.Απλά παυσίπονα για την ανακούφιση από τον πόνο.
6.Αν δεν υπάρχει βελτίωση σε 2-3 μέρες, ή αν η κατάσταση επιδεινώνεται, επίσκεψη σε χειρουργό.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Εκτομή του προσβεβλημένου νυχιού (τμήμα) μέχρι την μήτρα, καθώς και του φλεγμονώδους πλαϊνού συστοίχου τμήματος του δέρματος αυτού .
Αφαίρεση του συνόλου της επιφάνειας του νυχιού. Την χειρουργική αφαίρεση του νυχιού μπορεί να συνδυαστεί με αφαίρεση της μήτρας (geminal matrix) που βρίσκεται πίσω και κάτω από την ανάκαμψη του δέρματος του νυχιού, η οποία θα εμποδίσει τη μελλοντική ανάπτυξη του τμήματος ή όλου του νυχιού. Η αφαίρεση της μήτρας μπορεί να επιτευχθεί και με χειρουργική εκτομή ή με τη χρήση laser CO2.. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιλέγει να εφαρμοστεί μόνο η χρήση laser για την εξάχνωση του πάσχοντος νυχιού, μήτρας και του κοκκιώδους ιστού.

Είδος αναισθησίας

Η χειρουργική αντιμετώπιση της είσφρυσης όνυχα γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

Πρόληψη

Τα παπούτσια που φοράτε καθημερινά θα πρέπει να είναι άνετα στην περιοχή των δακτύλων. Όταν κόβεται τα νύχια σας:
1.Διαβρέξετε για λίγο τα πόδια σε ζεστό νερό για να μαλακώσετε τα νύχια.
2.Χρησιμοποιήστε έναν καθαρό και κοφτερό νυχοκόπτη.
3.Κόψτε τα νύχια σε ευθεία στην κορυφή. Μην κόβετε ή στρογγυλεύεται τις γωνίες και μην κόβετε τα νύχια πολύ κοντά.
4.Μην πειράζεται ή τραβάτε τα νύχια. Διατηρήστε τα πόδια καθαρά και στεγνά. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να έχουν τακτική εξέταση των ποδιών και περιποίηση των νυχιών τους.


Δείτε την επέμβαση Κλείστε ραντεβού με τον Dr. Αχιλλέα Χαντέ Επικοινωνήστε μαζί μας Βρείτε μας στο facebook

Ακολουθήστε μας στο twitter