Η πλαστική χειρουργική αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συναρπαστικές ειδικότητες της ιατρικής. Το φάσμα της είναι πολύ μεγάλο, παρότι έχει κυρίως ταυτιστεί με αισθητικές επεμβάσεις, όπως η αυξητική στήθους, η ρινοπλαστική, η λιποαναρρόφηση, το μπότοξ, το υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία, η laser αποτρίχωση κτλ. Ο επίσημος και πλήρης όρος της πλαστικής χειρουργικής είναι «Αισθητική και Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική» , οπότε γίνεται αντιληπτό ότι οι πλαστικοί χειρουργοί ασχολούνται και με το έγκαυμα, την αφαίρεση σπίλων, τον καρκίνο του δέρματος, τις συγγενείς δυσπλασίες, τα χηλοειδή-υπερτροφικές ουλές, χειρουργικές παθήσεις άκρας χειρός κ.α.
Ο πλαστικός χειρουργός καλείται να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω προβλήματα μετά από αναλυτική εξέταση και ενημέρωση του υποψήφιου για μία επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το επίπεδο που έχουν οι πλαστικοί χειρουργοί στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα υψηλό. Εμπιστευτείτε έναν πλαστικό χειρουργό που είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής ή μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής.
Ελπίζουμε η περιήγησή σας στην προσωπική μου ιστοσελίδα να είναι ευχάριστη και κατατοπιστική.
Με εκτίμηση,
Dr. Αχιλλέας Χαντές
Πλαστικός Χειρουργός

Απώλεια Βάρους-Αποκατάσταση

Διάρκεια επέμβασης

2-6 ώρες

Είδος αναισθησίας

Γενική αναισθησία

Παραμονή στην κλινική

1-2  ήμερες

Χρόνος ανάρρωσης

7-10 ήμερες

Extras

Αθλητικός στηθόδεσμος και ζώνη κοιλίας για 1-2 μήνες

Ενδείξεις

Οι παχύσαρκοι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις, όπως γαστρικό by-pass και τοποθέτηση δακτυλίου, όταν αποκτήσουν το επιθυμητό βάρος θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα σώμα που είναι αδυνατισμένο μεν αλλά συγχρόνως με χαλαρό και περίσσιο δέρμα. Στη φάση αυτή ο πλαστικός χειρουργός αναλαμβάνει να αναδιαμορφώσει το σώμα με μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων. Οι επεμβάσεις αυτές μπορεί να είναι η βραχιονοπλαστική, η κυκλοτερής κοιλιοπλαστική, η ανόρθωση μηρών και γλουτών, η ανόρθωση στήθους με ή χωρίς αύξηση στήθους, το λίφτινγκ προσώπου.

Χειρουργική τεχνική

Όλες οι επεμβάσεις έχουν περιγραφεί στις αντίστοιχες ενότητες και δεν διαφέρουν στην περίπτωση των βαριατρικών ασθενών. Στην κυκλοτερή κοιλιοπλαστική, που ίσως είναι η συχνότερη επέμβαση που πραγματοποιείται μετά από εκτεταμένη απώλεια βάρους, στόχος της επέμβασης είναι να αντιμετωπιστεί η περίσσεια του δέρματος που κρέμεται και η οποία επεκτείνεται μέχρι πίσω, στην περιοχή της μέσης. Απαραίτητος είναι ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός καθώς η τομή θα είναι εκτεταμένη και κυκλοτερής γύρω από τον κορμό.

Είδος αναισθησίας

Η χειρουργική αντιμετώπιση των παραπάνω καταστάσεων γίνεται με γενική αναισθησία

Παραμονή στην κλινική

Συνήθως χρειάζεται παραμονή 1-2 ημερών στην κλινική

Μετεγχειρητική περίοδος

Άμεσα μετεγχειρητικά, υπάρχουν οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή, οι οποίες υποχωρούν σταδιακά. Η διακοπή του καπνίσματος και ο υγιεινός τρόπος διατροφής είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην ταχύτερη επούλωση. Ο πόνος περιγράφεται περισσότερο ως αίσθημα τάσης ή τράβηγμα και αντιμετωπίζεται με παυσίπονα. Επάνοδος στην εργασία σε ένα μήνα.

Επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

Συστήνουμε στους ασθενείς μας να περιμένουν 1 εβδομάδα πριν επανέλθουν τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά την αυξητική στήθους οι ασθενείς πρέπει να ξεκουραστούν. Μην διστάστε να δεχτείτε βοήθεια για τις οικιακές μικροδουλειές (ακόμη και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας πρέπει να αποφευχθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας).
Συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας να σηκώνουν μόνο ελαφριά αντικείμενα και να αποφεύγουν την άρση βαρέων αντικείμενων και να περιορίζονται μόνο σε ελαφρά άσκηση κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα.
Αν σας αρέσει η ηλιοθεραπεία και μάλιστα τόπλες θα πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50, γιατί η ποιότητα των ουλών επηρεάζεται αρνητικά από την έκθεση στον ήλιο. Μπορείτε να ξεκινήσετε το μπάνιο κανονικά μετά από 1 εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε τη διαβροχή («μούλιασμα») μέχρι να εξαφανιστούν οι εσχάρες («κρούστες») από τις τομές σας. Τέλος μπορείτε να ξεκινήσετε τη γυμναστική σε 1-2 μήνες.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα αυτού του είδους των επεμβάσεων είναι μόνιμα με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής έχει υιοθετήσει ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και δεν εμφανίζει αυξομειώσεις στο βάρος του. Η νέα εικόνα του σώματος χωρίς περίσσεια δέρματος προσδίδει αυτοπεποίθηση και επιδρά ευεργετικά στην ψυχολογία του ασθενούς. Οι ουλές από την άλλη είναι το τίμημα για την καινούρια εικόνα, οι οποίες αν η επούλωση είναι καλή θα εξασθενίσουν μετά από 1 χρόνο.


Δείτε την επέμβαση Κλείστε ραντεβού με τον Dr. Αχιλλέα Χαντέ Επικοινωνήστε μαζί μας Βρείτε μας στο facebook

Ακολουθήστε μας στο twitter